dilluns, 2 de febrer del 2015

SOLEMNITAT DE LA CONVERSIÓ DE SANT PAU. SUBSIDI PER A LA CELEBRACIÓ

A tota l’arxidiòcesi solemnitat. Litúrgia de les Hores: Tot propi (I Vespres, tot com a II Vespres excepte la salmòdia que es pren del Comú dels apòstols). A la Missa: Antífona d’introducció pròp., Glòria, 1ªoració pròp., tres lectures (segona lectura pròpia), pref. I o II dels apòstols i benedicció solemne pròp.

Nota prèvia

Aquest any la Conversió de sant Pau escau en diumenge, per raó del grau litúrgic de solemnitat té preferència sobre la litúrgia dominical tant pel que fa a la Litúrgia de les Hores i a la celebració de l’Eucaristia. Les lectures són pròpies de la Conversió de l’apòstol sant Pau segons estan consignades al leccionari del Santoral. Pel que fa a la primera lectura es pot escollir una o l’altra de les que hi figuren; pel que fa a la segona lectura, després del salm responsorial, cal llegir la pròpia de l’arxidiòcesi. No està en cap leccionari editat i la consigno en aquesta tramesa. Fareu bé d’imprimir-la i servar-la dins del leccionari per un altre any, ja que de moment no es preveu una nova edició dels leccionaris. La proclamació d’aquesta lectura fou degudament aprovada al seu dia per la Congregació del Culte Diví i per tant és preceptuada. També s’afegeix la benedicció solemne pròpia i aprovada.


LECTURA SEGONA
Passaré a visitar-vos, tot anant cap a Hispània

Lectura de la carta de Sant Pau als Romans:                                  15, 15b-16.20-24. 28-29

Germans:

         he rebut de Déu, el do de ser servidor de Jesucrist entre els pagans,
exercint-hi  la funció sagrada d'anunciar l'evangeli de Déu,
perquè així ells es converteixin a Jesucrist en una ofrena que li sigui agradable, santificada per l'Esperit Sant.
   
    Per això,
he tingut com a punt d'honor d'anunciar l'Evangeli
només allà on el nom de Crist, no era conegut,
per tal de no edificar sobre els fonaments posats per uns altres;
en això  segueixo l'Escriptura:

    «Hi veuran els qui no l'havien senti anunciar;
    comprendran el qui no l'havien sentit parlar».
           
      Per tot això m'ha estat sempre impossible de venir a veure-us.
 
      Però ara ja no tinc cap més acció en aquestes regions,
i d'altra banda, sento des de fa molts anys un fort desig de venir-vos a trobar, cosa que penso fer quan vagi cap a Hispania.

      Espero, doncs, que tot anant-hi us podré visitar,
i que em donareu ajuda per arribar-hi,
després de fruir una mica de la vostra companyia.

De moment, però, me'n vaig a Jerusalem,
ja que estic fent un servei al poble sant.

     Així, doncs, quan hauré acomplert amb aquesta missió
i els hauré consignat el fruit de la col·lecta,
passaré a visitar-vos tot anant cap a Hispania.

     Sé que, quan us vingui a trobar,
hi vindré amb la plena benedicció del Crist.


FORMULARIS PER A LA PREGÀRIA DELS FIDELS

Consigno tres formularis, a escollir i adaptar per a la Pregària dels fidels d’aquesta solemnitat.

Celebrant germans i germanes, la Conversió de l'apòstol sant Pau, patró nostre, preguem amb insistència i plens de fe per les necessitats del l'Església, del món i de nosaltres mateixos. Respondrem dient: Escolteu-nos, Senyor.

  1. Per la santa Església de Déu: que es renovi sense parar i obtingui aquella unitat que Crist demanà, amb pregària tan ardent, pels seus deixebles. Preguem el Senyor.

  1. Per santa Església que pelegrina a Tarragona, plantada en el desig apostòlic de sant Pau, que el Senyor la guardi, la faci créixer i la mantingui fidel i la porti fins al Regne. Preguem el Senyor.

  1. Pels qui es dediquen a anunciar l'Evangeli a la nostra joventut, perquè el Senyor els ajudi i encengui en els nostres joves la flama de la fe en el seu cor i, com sant Pau, realitzin el noble combat de la fe i la cursa que el Senyor els ha proposat. Preguem el Senyor.

  1. Per totes les parròquies i comunitats de l'arxidiòcesi, encomanades a la intercessió de l'apòstol sant Pau, que siguin beneïdes pel Senyor i siguin enmig del món signe i ferment del Regne que ha de venir. Preguem el Senyor.

  1. Per les nostres famílies, que visquin unides en l'amor i per la força del Senyor superin les dificultats i siguin expressió de la vida de l'Església, i en elles el Crist sigui cregut, celebrat i testimoniat. Preguem el Senyor.

  1. Per nosaltres que celebrem amb tant de goig la conversió de l'apòstol sant Pau, que la llum que donar llum nova als seus ulls, la rebem també nosaltres i aprenguem a mirar el món amb la llum nova de la fe. Que la seva conversió sigui també la nostra i estimem, com ell, més i més a Jesucrist, tot fent conèixer el seu Evangeli a tothom. Preguem el Senyor.

Oh Senyor,
que amb el vostre poder
confirmàreu el valent testimoniatge de sant Pau,
escolten la pregària de la vostra l'Església
i ompliu-la de la força i de la saviesa de l'Esperit,
perquè sigui, també avui,
pregonera del vostre Evangeli  en el món.
Per Crist Senyor nostre.

Formulari  II

Preguem, germans estimats, el Senyor, que feu de sant Pau un incansable predicador de l'Evangeli  per tot el món i va posar amb la seva predicació el fonament de tantes esglésies. Respongueu: Senyor, tingueu pietat.

  1. Pels pastors de l'Església, que el Senyor concedeixi al sant pare Francesc i al nostre arquebisbe Jaume, i també a tots els bisbes del món, que abrandats, com sant Pau per l'amor del Crist, no defalleixin de predicar a tot el món Evangeli. Preguem el Senyor.

  1. Per la nostra Església local, sagrament de l'Església universal, amb la qual formem únic poble de Déu, que visqui més intensament unida al seu Cap, que és el Crist i sigui constantment renovada per la pregària i les bones obres dels fidels. Preguem el Senyor.

  1. Pel presbiteri de l'Església de Tarragona, que visquin en la comunió fraterna i i amb el propi bisbe, treballin infatigablement per l'anunci de l'Evangeli i que el seu goig i la seva força sigui el mateix Senyor,que els ha cridat a aquesta obra de servei. Preguem el Senyor.

  1. Pels missioners de l’Església de Tarragona que – imitant sant Pau – d’arreu del món anuncien l'Evangeli  de Crist amb paraules i obres, que no els manqui ajuda del Senyor i que nosaltres, gràcies al seu testimoniatge, descobrim, la vocació missionera a la qual està cridada tota l’Església diocesana. Preguem el Senyor.

  1. Pels governants de tot el món, que per la pregària de l’Església i l'assistència de l'Esperit Sant, se sentin moguts a ser justos i promotors de la pau i portin a la humanitat pels camins de la justícia i de la solidaritat. Preguem el Senyor.

  1. Per nosaltres, que celebrem el trobament de Jesucrist amb sant Pau en la joia de la seva conversió, que arrelats i fonamentats en l'amor del Crist, siguem sempre pedres vives de l’Església i membres actius del poble de Déu. Preguem el Senyor.

Senyor Jesucrist,
vós féreu conèixer a sant Pau,
que l’Església és el vostre cos,
del qual vós en sou el Cap,
concediu-nos de cercar sempre la unitat
i la comunió de tots els qui creiem en Vós
i vulgueu-nos fer el do
d’atendre sempre a les nostres pregàries.
Vós que viviu i regneu.

Formulari  III

Preguem Déu que ha volgut honorar la nostra l’Església amb la bella tradició de la predicació de l'apòstol sant Pau entre nosaltres, perquè l’ajut del Senyor no ens falti en els nostres desigs i propòsits. Que Ell vulgui escoltar, ara i sempre, les nostres pregàries. Responguem: Senyor, escolteu-nos.

  1. Per la santa Església de Déu que peregrina a Tarragona, que visqui sempre unida com a poble de Déu, s’edifiqui i creixi com a Cos de Crist i anunciï també ella, com sant Pau, a tots els homes l’evangeli  de la salvació. Preguem el Senyor.

  1. Per totes les institucions socials de l'Església, per tants que en la Càritas parroquial i diocesana i a altres centres, atenen als desvalguts, els forasters, els marginats, perquè, aprenent de sant Pau, visquin el camí sempre nou de l'amor, que ell va ensenyar, i promoguin per tot arreu la dignitat de la persona humana. Preguem el Senyor.

  1. Per les nostres parròquies i comunitats, que siguin evangelitzadores i creixin al voltant de la taula de l'Eucaristia, ja que sense una profunda comunió amb el Senyor no poden créixer mai ni donar fruit. Preguem el Senyor.

  1. Perquè a la nostra l’Església no manquin mai ministres de la Paraula i dels sagraments, i perquè els preveres estimin, com sant Pau, amb un amor veritablement gran les comunitats que tenen encomanades. Preguem el Senyor.

  1. Pels qui regeixen els destins dels pobles, perquè cerquin en el seu govern de promoure tot allò que és just, noble i digne de reputació, i portin les nacions vers la concòrdia i la solidaritat. Preguem el Senyor.

  1. Per nosaltres que ens alegrem de la Conversió de l'apòstol Pau, que ens mantinguem ferms en la fe fins el darrer dia de la nostra vida i avancem sempre pel camí de la caritat, com a únic camí que porta cap a Déu. Preguem el Senyor.

Senyor,
que volguéreu que l'Església de Tarragona
plantada per la predicació de l'apòstol sant Pau,
fos un exemple de fermesa per a totes les esglésies del món. amb el martiri de Sant Fructuós i els seus diaques, escolten aquestes pregàries,
perquè ens sentim hereus i transmissors
d'aquesta tradició eclesial
i amb la força del vostre Esperit la fem créixer.
Per Crist Senyor nostre.


BENEDICCIÓ SOLEMNE

         Que Déu, que us ha edificat sobre el fonament dels apòstols,
                   es digni a beneir-vos
                   pels mereixements gloriosos
                   de l’apòstol Sant Pau

                   R. Amén

         Que ell que us ha concedit de fruir
de l’ensenyament i l’exemple dels apòstols, amb la seva ajuda,
                   us faci testimonis de la veritat
                   davant de tots els homes.

                   R. Amén

Que us concedeixi d’arribar a l’herència de la pàtria eterna per la intercessió d’aquell, que amb el seu magisteri, us ha donat la fermesa de la fe.

                   R. Amén.

         Que us beneeixi Déu totpoderós
                   Pare, Fill i Esperit Sant.

                   R. Amén.