divendres, 18 de març del 2016

VIA CRUCIS DE LES CATORZE BENEDICCIONS.- DIVENDRES SANT.- ANY DE LA MISERICÒRDIA


Propi del Divendres Sant. És breu per mor dels portants de la Creu. En cada estació hi ha tres benediccions. El fidels responen amb el triple Amén. Les benediccions estan inspirades en textos del Missal Romà i les catorze estacions corresponen a les 14 obres de misericòrdia. A cada estació segons costum de l’arxidiòcesi es diu: Us adorem oh Crist i, al final, Tingueu pietat, i el Santa Mare en mon cor fixeu.

I ESTACIÓ: Jesús és condemnat a mort.
La primera obra de misericòrdia és donar menjar el qui té fam

Us adorem. Oh Crist i us beneïm
R/ Perquè per la vostra santa creu, heu redimit el món.

Que Jesucrist, el Senyor, que avui ha estat lliurat a la mort per nosaltres, manifesti la seva misericòrdia pels qui falta el necessari per viure i nodreixi els qui tenen fam de justícia. R/ Amén.

I que, per la seva gran misericòrdia, ens recordem dels pobres i dels famolencs i converteixi el cor dels corruptes que espolien els diners dels pobres.  R/Amén. 

Tingueu pietat dels pobres, dels qui passen fam i són necessitats de treball i recursos per viure. R/Amén.

II ESTACIÓ Jesús pren la seva creu.
La segona obra de misericòrdia és donar aigua al qui té set.

Que Jesucrist, el Senyor, que avui per nosaltres prengué la creu, manifesti la seva misericòrdia envers els qui tenen set d’amor i experimenten la solitud del cor i les llàgrimes de la tristesa en la seva vida. R/ Amén.

I que, per la seva gran misericòrdia, siguem sensibles al dolor dels altres i repartim a tothom gestos de tendresa i de bondat. R/ Amén.

Tingueu pietat dels qui viuen anònimament en les grans ciutats i dels qui han fracassat en la vida, de tots aquells pels quals la vida ja no té sentit. R/ Amén.

III ESTACIÓ: Jesús cau per primera vegada.
La tercera obra de misericòrdia és vestir el despullat

Que Jesucrist el Senyor, que avui caigué per primera vegada, sota el pes de la creu, es recordi dels qui cauen sota el pes del pecat que els enfonsa en el camí de la vida. R/ Amén.

I que, per la seva gran misericòrdia, ens aixequem sempre de les culpes i que sentim adreçades a nosaltres les paraules de Jesús: «Ànim, els teus pecats et són perdonats». R/ Amén.

Tingueu pietat dels qui van despullats de tota la dignitat humana i són víctimes de maltractament (les dones maltractades) i d’abusos del poder, del sexe o de la violència. R/Amén.  

IV ESTACIÓ:Jesús retroba la seva mare
La quarta obra de misericòrdia és visitar els malalts.

Que Jesucrist que avui trobà la seva mare en el camí de la creu es recordi dels malalts, dels ancians, dels qui viuen en la nit del dolor i de les malalties del cos i de l’esperit. R/ Amén.

I que,  per la seva gran misericòrdia, com Maria, anem de pressa per a ser al seu costat i ser per a ells instruments de consol, tot compartint, en la mesura que ens sigui donada, el seu dolor. R/ Amén.

Tingueu pietat de tots els malalts i dels pobres que no poden accedir a la medecina costosa, reservada als rics, i no tenen els medis per tenir cura dels seus familiars malalts. Ajudeu també als metges i als qui atenen els malalts. R/ Amén.

V ESTACIÓ: El Cirineu ajuda Jesús a portar la creu.
La cinquena obra de misericòrdia és acollir els estrangers.

Que Jesucrist, que avui fou ajudat pel Cirineu, que era un estranger, en el camí de la creu, es recordi dels qui fugen de la fam i de la guerra i obri camins als pròfugs i exiliats. R/ Amén.

I que, per la seva gran misericòrdia, els concedeixi el retorn a la pàtria i a nosaltres un cor bondadós envers els pobres i els forasters. R/ Amén.

Tingueu pietat dels qui emprenen camí pel mar i, amb perill de la seva vida, cerquen un país millor lluny de la pàtria i dels qui han mort i moren, entre ells tants infants, en el nostre mar. R/ Amén.

VI ESTACIÓ: La Verònica eixuga el rostre de Jesús
La sisena obra de misericòrdia és visitar els presos

Que Jesucrist, a qui avui la Verònica eixugà el rostre, es recordi dels presoners; i ell, que sap qui és innocent i que pot convertir al culpable, els doni esperança i paciència que els alleugi la pena i puguin retornar amb llibertat a casa seva. R/ Amén.

I que, per la seva gran misericòrdia, obrim els nostres ulls perquè ens adonem de les necessitats dels germans, R/ Amén.

Tingueu misericòrdia dels qui ajuden els altres, de tots els qui treballen en els serveis de Càritas i dels altres centres assistencials de l’Església, que ho facin segons el vostre cor, Senyor. Amén.

VII ESTACIÓ: Jesús cau per segona vegada
La setena obra de misericòrdia és enterrar els morts.

Que Jesucrist,  que avui caigué per segona vegada en el camí de la creu, es recordi dels qui, des de l’abisme de la mort, clamen a vós i dels qui ja no tenen esperança ni alegria de viure. També dels qui són morts pel pecat. R/ Amén.

I que, per la seva gran misericòrdia, no desistim de promoure la vida en la seva plenitud i siguem al costat dels qui cauen en el camí de la vida, els sapiguem donar la mà i testimoniar aquella esperança que no mor mai. R/ Amén.

Tingueu pietat dels nostres difunts i acolliu-los en el vostre Paradís, en el cel que vós heu obert per a nosaltres i que sapiguem plorar amb esperança els nostres difunts. R/ Amén.

VIII ESTACIÓ: Jesús consola les dones de Jerusalem
La vuitena obra de misericòrdia és ensenyar el qui no sap.

Que Jesucrist el Senyor, que avui consolà les dones de Jerusalem que es compadien d’ell, es recordi, dels qui no coneixen l’amor de Déu i que, per causa del mal testimoni dels cristians, no poden creure. R/ Amén.

I, que per la seva gran misericòrdia, tinguem zel apostòlic perquè anem a l’encontre de tothom i amb la força de l’Esperit Sant donem testimoni de la fe i ensenyem a tots el que el Senyor ens ha manat. R/ Amén.

Tingueu pietat dels qui ignoren el molt que Vós ens heu estimat i dels qui es dediquen a evangelitzar, dels qui han rebut el sagrament de l’orde, dels diaques, dels preveres. També dels missioners i missioneres. Fem memòria també dels pastors de l’Església, del papa Francesc i del nostre Arquebisbe. R/Amén.

IX ESTACIÓ: Jesús cau per tercera vegada
La novena obra de misericòrdia és donar consell al qui ho necessita.

Que Jesucrist, el Senyor, que caigué per tercera vegada en el camí de la creu, i ens donà a tots el consell de la humilitat, es recordi dels qui van perduts en el camí de la vida i cauen en tristesa i depressió. R/ Amén.

I que nosaltres, per la seva gran misericòrdia, ens deixem aconsellar sempre pel Sant Esperit, Mestre interior, i trobem la paraula justa i escaient per ajudar als altres. R/ Amén.

Tingueu pietat dels catequistes de l’Església, sobretot els qui es dediquen a la pastoral de la joventut, doneu-los la saviesa del cel i que, amb acció de gràcies, vegin el fruit del que han sembrat. R/Amén.

X ESTACIÓ: Jesús és despullat per a ser crucificat.
La desena obra de misericòrdia és corregir el qui va errat.  

Que Jesucrist que, avui per nosaltres, fou despullat de les seves vestidures per a ser crucificat i corregí a la humanitat errada des del pecat d’Adam, miri amb amor els qui són víctimes dels propis errors, per ignorància o per allò que no han pogut escollir. R/ Amén.

I, per la seva gran misericòrdia, inspireu-nos la paraula justa i l’obra escaient per confortar els qui pateixen i passen necessitat. R/ Amén.

Tingueu pietat dels batejats que han perdut el camí de la fe i han marxat de l’Església, però no del seu cor, que tornin a casa on vós els espereu. R/ Amén.

XI ESTACIÓ: Jesús és crucificat.
La dotzena obra de misericòrdia és perdonar les injúries.

Que Jesucrist el Senyor que, avui per nosaltres, perdonà als qui el crucificaven i obrí el cel al lladre penedit, es recordi de nosaltres, pecadors. R/ Amén.

I que per la seva gran misericòrdia puguem perdonar els qui ens han ofès com el Pare del cel ens ha perdonat a nosaltres i es recordi dels qui tota la vida esperen el perdó dels altres i no els és concedit. R/ Amén.

Tingueu pietat dels pecadors, que no desesperin de la vostra misericòrdia i comprenguin que vós no us canseu mai de perdonar i que no hi ha pecat, per gran que sigui, que el vostre amor no pugui perdonar, oh Bondadós. R/ Amén.


XII ESTACIÓ: Jesús mor a la creu.
La dotzena obra de misericòrdia
és consolar al qui està trist.

Que Jesucrist el Senyor, que avui ha mort per nosaltres, consoli el món de tota tristesa i desesperança i concedeixi de creure que tot queda consumat, i es consumarà encara més, en les mans de Déu, en el cel nou i en la terra nova. R/ Amén.

I que per la seva gran misericòrdia siguem consolats per la mort de Crist a la creu i l’Església senti d’una manera molt intensa les paraules del profeta: «Consoleu, consoleu el meu poble i anuncieu-li que li ha estat perdonada la seva culpa». R/ Amén.

Tingueu pietat de la vostra Església, la vostra Esposa, i vivifiqueu el vostre poble amb l’esperança, doneu joventut al vostre poble, només la podem rebre com un do vostre. R/ Amén.

XIII: Jesús és davallat de la creu
La tretzena obra de misericòrdia
És suportar amb caritat els defectes dels altres.

Que Jesucrist que, avui per nosaltres, ha estat davallat de la creu per a ser posat al sepulcre, i que ha suportat amb un amor immens el mal que els homes li han infligit per a salvar el món, es recordi dels qui són tractats injustament i maltractats. R/ Amén.

I que, per la seva gran misericòrdia, cobrim els defectes dels altres amb el mantell de la caritat i ens ajudem els uns als altres a portar les febleses i limitacions amb aquella caritat que tot ho aguanta, tot ho creu, tot ho espera i tot ho suporta. R/ Amén.

Tingueu pietat de les nostres parròquies i comunitats que reben cada diumenge amb amor el vostre Cos Santíssim en l’Eucaristia i concediu-les-hi els dons de l’Esperit Sant i que l’alegria que ve de vos hi sigui present. R/Amén.

XIV ESTACIÓ: Jesús és sepultat
La catorzena obra de misericòrdia és pregar pels vivents i pels difunts.

Que Jesucrist que, avui per nosaltres, ha estat sepultat, es recordi dels vivents i dels difunts. R/ Amén.

I nosaltres, per la seva gran misericòrdia, siguem sempre adoradors del Déu viu i els nostres llavis s’obrin cada matí per a la lloança i cada vespre per a l’acció de gràcies i tinguem en el cor, com sant Fructuós a tota l’Església estesa d’orient fins a occident, amb una pregària ardent i fervent per tota la humanitat. R/ Amén.

Tingueu pietat de les comunitats contemplatives, dels nostres monestirs cistercencs de Santa Maria, del Carmel de Tarragona i del Monestir de santa Clara a Reus i de les Mínimes de Valls, ompliu de goig pasqual aquestes comunitats orants. R/ Amén.


Recordem-nos que és una costum piadosa del poble cristià de resar el salm 50, el Miserere, després del Via Crucis del Divendres Sant. El Via Crucis té indulgència plenària amb les condicions acostumades. També es costum de les parròquies de l’arxidiòcesi cantar el Via CRucis quan s’entra a la parròquia, si el camí de la Creu s’ha fet pel carrer.